Etimologija, Istorija, IT

Kralj Plavi Zub


Bežična komunikacijska tehnologija “Bluetooth” je dobila svoj naziv po kralju Haraldu I od Danske, koji je vladao u 10. vijeku i čiji nadimak je bio Blatand. U prijevodu “Blatand” znači “plavi zub” (iako bi u staronordijskom “bla” moglo značiti i “crni”). Razlog zašto su se izumitelji ove tehnologije odlučili baš za Haralda i Bluetooth, je što je ovaj vladar svojim diplomatskim sposobnostima uspio ujediniti mnoga zaraćena skandinavska plemena a “Bluetooth” tehnologija na drugoj strani se trudi da ujedini električne uređaje pomoću svojih univerzalnih komunikacijskih protokola. Inače, karakteristični logo “Bluetootha” (na slici) je kombinacija runa “H” (Hagall) i “B” (Berkanan).

Share

Advertisements
Standardno

2 thoughts on “Kralj Plavi Zub

  1. Povratni ping: U pećini novog doba - Big Bang

  2. Aleksandar kaže:

    Dok je u desetom veku vikinški kralj Harald Plavozubi ognjem i mačem širio hrišćanstvo tadašnjom Danskom i Norveškom, sigurno nije ni pomišljao da će po njemu biti nazvan standard za bežično prenošenje podataka koji će doneti revoluciju u komunikacije dvadeset prvog veka.

    Iako se danska reč „Blatand” direktno prevodi kao „plavozubi”, Vikinzi su zapravo tako nazivali crnokose, koji su bili prava retkost među nordijskim narodima.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s